فاصله‌ بین دندان‌ ها؛ علل، علائم و راه‌های درمان

بستن فاصله بین دندانی

یکی از مشکلاتی که معمولا زیبایی طلقی نمی شود و با داشتن آن فرد برای اصلاح طرح لبخند اقدام می کند فاصله بین دندان ها می باشد یا به عبارت دیگر دیاستما می گویند. فاصله بین دندان ها در برخی موارد متفاوت است و ممکن است بسیار کم باشد و یا فاصله آن به اندازه ای باشد که قابل مشاهده باشد.

در این مقاله دکتر زهره سامع دندانزشک زیبایی و ایمپلنت در اصفهان علل، علائم، تشخیص و همچنین روش های درمانی که توسط دندانپزشک انجام می شود را در اختیار شما قرار می دهد.  درمان فاصله بین دندان‌ها معمولا توسط دندانپزشک زیبایی انجام می شود. معمولاً درمان و بستن این فاصله به دلایل پزشکی ضروری نیست. اما اگر شخصی ظاهر دندان‌های خود را دوست نداشته باشد، می توان این شکاف را کم یا زیاد کرد.

تماس با دکتر زهره سامع دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت در اصفهان

فاصله بین دندانی چیست؟

به فضای بین دندان ها یا شکاف، فاصله بین دندان یا دیاسما می گویند. شکاف ها یا همان فاصله دندان ها می توانند در هر جایی از دهان ایجاد شوند، اما گاهی اوقات بین دندان های جلویی در فک بالا ظاهر می شوند. ممکن است در طول سال ها به خوبی از دندان های خود مراقبت کرده باشید، اما با مشکلی مانند فاصله بین دندانی، نمی توانید انتظار داشته باشید که دندان هایتان به خوبی به کار خود ادامه دهند.

بهتر است بدانید که مشکل فاصله بین دندان ها اغلب در کودکان شایع است که با افزایش سن و رویش دندان های دائمی این مشکل برطرف می شود اما اگر حتی پس از رویش دندان ها نیز مشکل برطرف نشد. با ارتودنسی قابل درمان است. در هر دندانی می‌توان فاصله بین دندان‌ها ایجاد کرد، اما رایج‌ترین نوع آن بین دندان‌های جلویی بالایی است.

علت فاصله افتادن بین دندان ها چیست؟

شکاف یا فاصله بین دندان ها در اصطلاح دندانپزشکی به عنوان دیاستما شناخته می شود. دیاستما یا فضای بین دندانی معمولا بین دو دندان جلویی در فک بالا دیده می شود. اما این فاصله فقط بین این دودندان وجود ندارد و عمدتاً بین هر دو دندان فک بالا بیشتر است و ممکن است در هر قسمت از دندان ها شاهد چنین چیزی باشیم. دیاستما در بزرگسالان و کودکان شایع است و ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:

اندازه دندان ها نسبت به استخوان فک

اگر دندان های فردی به اندازه استخوان فک او کوچک باشد، ممکن است بین دندان هایش فاصله ایجاد شود. اندازه استخوان فک و دندان ها می تواند ارثی باشد و این یکی از دلایل دیاستما در خانواده است.

دندان های از دست رفته یا کوچکتر از حد معمول

اگر برخی از دندان ها از بین رفته یا کوچکتر از بقیه باشند، ممکن است رویش ایجاد شود. دیاستما اغلب شامل دندان های جلویی فک بالا می شود؛ یعنی دندان‌های دو طرف دندان های جلویی بالا. اگر دندان های جلویی لترال بیفتند یا نسبتاً کوچک باشند، ممکن است بین دندان های جلویی شکاف ایجاد شود.

فرنوم لب بزرگ

فرنولوم لب بافتی است که از داخل لب بالایی تا لثه های بالای دندان های جلویی فک بالا امتداد می یابد. اگر این بافت به خصوص بزرگ باشد، می تواند باعث ایجاد شکاف بین این دندان ها شود.

بیماری لثه

حرکت دندان نشانه بیماری پیشرفته لثه است. در افراد مبتلا به بیماری لثه، التهاب به استخوانی که از دندان حمایت می کند آسیب می رساند. در نهایت ممکن است دندان ها لق شوند وشکاف‌هایی ظاهر شوند.

رفلکس بلع نادرست

هنگامی که رفلکس بلع به درستی رخ می دهد، زبان به سقف دهان فشار می آورد. از طرف دیگر، فرد ممکن است هنگام بلع، زبان خود را به دندان های جلویی فشار دهد. با گذشت زمان، این فشار مکرر بر روی دندان های جلویی، آنها را به جلو می راند و باعث ایجاد شکاف می شود.

عادات

مکیدن شست، مکیدن لب، فشار دادن زبان و عادات مشابه می تواند به دندان های جلویی فشار وارد کند و آن ها را به جلو ببرد. این می تواند منجر به فشار بیش از حد شود و بین دندان های جلویی فک بالا فاصله ایجاد کند.

افتادن دندان های شیری

در صورت افتادن دندان های شیری کودکان ممکن است دچار شکاف موقت شوند. هنگامی که دندان های دائمی یا بالغ آنها رشد می کنند، این شکاف ها معمولا از بین می روند. این نوع شکاف به قدری رایج است که دندانپزشکان آن را یک پدیده رشدی طبیعی در کودکان می دانند. معمولاً هیچ درمانی لازم نیست.

کشیدن دندان، باعث ایجاد فاصله بین دندان

گاهی اوقات ممکن است یکی از دندان ها کشیده شود. در این صورت یک جای خالی در روی لثه ایجاد می‌شود. ما کاری به این جای خالی نداریم زیرا میتوانیم با روش های مختلفی مثل ایمپلنت دندان یا کاشت دندان، بریج و یا پروتز دندان آن را پر کنیم. اما اگر این جای خالی پر نشود، دندان های مجاور به سمت این جای خالی حرکت می‌کنند، بنابراین بین  سایر دندان ها فاصله می افتد.

تنها علامت شکاف یا دیاستما فاصله‌ی قابل مشاهده بین دندان‌ها می‌باشد. اگر دندان‌ها به دلیل بیماری لثه از بین بروند، ممکن است فرد دچار درد و ناراحتی شود، به خصوص هنگام غذا خوردن.

سایر علائم بیماری لثه عبارتند از:

  • لثه های قرمز روشن
  • تورم و حساسیت لثه ها
  • رکود لثه یا عقب رفتن لثه
  • لق شدن و شل شدن دندان ها
  • خونریزی لثه
  • بوی بد دهان

علت فاصله افتادن بین دندان ها | دکتر زهره سامع دندانپزشک زیبایی در اصفهان

 تشخیص فاصله بین دندان ها

تشخیص دیاستما ساده است و فرد معمولاً هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن متوجه این شکاف و فاصله دندان‌ها می‌شود. همچنین دندانپزشک هنگام معاینه دندان‌ها از فاصله دور مطلع می‌شود.

درمان فاصله بین دندانها یا درمان دیاستما

خوشبختانه با پیشرفت علم و فناوری در علم دندانپزشکی، روش‌های مختلفی برای درمان بیماری های دهان و دندان ابداع شده است. متخصصان از روش‌های ارتودنسی برای درمان فضای بین دندان ها استفاده می کنند یا دندانپزشک زیبایی با ونیر کامپوزیت و لمینت سرامیکی فاصله بین دندان‌ها را کاملا می پوشاند. البته بسته به مشکل دندانی شما، دندانپزشک شما ممکن است از ترکیب چند روش برای بستن فاصله بین دندان ها استفاده کند.

به عنوان مثال در صورت از دست دادن دندان باید با روش های موجود مانند ایمپلنت یا کاشت دندان، فاصله دندان‌ها پر شود و سپس ارتودنسی انجام شود.  به کدام یک از روش های فوق نیاز دارید بستگی به نوع مشکل شما و تجویز و نظر دندانپزشک زیبایی و اصلاح طرح لبخند شما دارد که می تواند با استفاده از روش های مختلف مشکل شما را حل کند.

صفحات مرتبط:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست